Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kultúr Est Göteborgban

2010.10.05

Kultúr Est Göteborgban

Csikós Tibor a viszkozitás technikával való színes nyomtatást demonstrálja a göteborgi KKV műhelyében 2010.október elsején.

A göteborgi KKV (Konstnärernas Kollektiv  Verkstadt i Göteborg) este 19 órakkor nyitotta  kapuit a látogatók előtt. Ezen az esten minden valamire való kultúr intézmény, műhely nyitva tart. A nagy konkurencia miatt az idén jóval kevesebb látogató érkezett. A tavalyi nagy sikerú bemutatómnak így szerényebb lett a folytatása.

Kép Megbeszélésünk szerint először is kolléganők tartottak bemutatót, pontosabban csak egyikük nyomtatott nyilvánosan. A már nyugdíjas Inger Bernholdsson grafikusművész demonstrálta a myélynyomás mintegy 500-600 éves, hagyományos eljárását. szépen komponált rézkarcát részletekben nyomtatta ki a rázkarcnyomó prés sgítségével, fekete fehérben. Az öt-tíz főnyi közönség figyelmesen követte mozdulatait. A benedvesített papírra szépen átnyomódtak elegáns ívű vonalai.

A következő, egyben utolsó demonstráló én voltam. Elmagyaráztam, hogy az imént látottKép  klaszikus eljárást  a magasnyomással kombinálva színes nyomtatássá alakították Párizsban, az 1920-as években, S. W.Hayter angol grafikus és társai. A festéket nagy hengerekkel viszik fel a már nyomtatásra előkészített dúcra.  A szinességnél kihasználják, hogy a különböző olaj, vagyis viszkozités tartalmú festékek nem keverednek egymással. Így egyetlen nyomódúc segítségével gyakorlatilag korlátlan számú színt lehet nyomtatni grafikánkra.