Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.03.29. iHUset 10 Göteborgban

2014.01.28

 

plakat1-2-terv-vegezo.jpg

 

Göteborgi Magyar Napok – iHuset 102014. március 29. és április 13. között. Az „iHuset 10” egy évtizedes múltjával – úgy magyarok, mint svédek – kulturális életét színesíti Göteborg városában. A magyar kultúra bemutatása fontos szerepet tölt be az iHuset rendezvénysorozatban. Ez egy „találkozási hely” a kultúraszerető göteborgiak számára, egyazon tető alatt.Az idei svédországi magyar kultúra seregszemléjét, a göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör, a „3:e Våningen” studióval közösen rendezi meg. Jubileumi programjaink: az „X” című csoportos művészeti kiállítás, amely egyidőben része a majornai „konstrunda”-nak. A színházi előadáson kívül a Dresch Quartet jazz koncertjét hallgathatjuk meg. Az irodalmi találkozók a „Lagerhuset”-ben kerülnek megrendezésre, ahol a többszörösen díjazott Varró Dániel Budapestről szólítja meg ifjú közönségét, majd a csíkszeredai Székelyföld főszerkesztője, Lövétei Lázár László költői hitéről és munkásságáról tart előadást.Az iHuset egy évtized tevékenységét zárja le, ugyanakkor egy újabb „dekád” kezdete. Rendezvényünk szerves része lett városunk kultúrális színfoltjának, mely méltán ünnepi pohárköszöntőre ösztönöz bennünket!

A tizenegy kiállító művész körbe vezet minket az „X” szimbólum körül. Formálisan lehet betű, design, matematika, filozófia vagy éppen a jubiluemi évforduló jelentése is.Mindenképpen kihívás lehet a látógatók számára! „Ikszbe” rakott kezed szorítsd össze és ünnepelj velünk!

Kiállító művészeink:Ács István, Bánovits András, Bokor Botond, Csikós Tibor, Főző Miklós, Imre Eszter, Kasza Imre, Molnár Attila, Tilajcsik Roland, Sziráki Endre és Urbán Attila.

 

 

 

dsc_0207.jpg

Este 19 órakkor Dresch Mihály quartetje mintegy 2 órás, feledhetetlen koncertet adott, óriási elismerést aratva a kevés számú svéd látogató körében is.

 

 

dsc_0064.jpg

 

                  A kiálítási enteriőr részletei....

 

 

dsc_0198.jpg

Egy régimódi fényképész....A svédországi Szabad gép készítőjének emlékére

 

 

dsc_0178.jpg

Sziráki Endre képei

 

 

dsc_0187.jpg

Tilajcsik Roland gránitlapján a víz sokszor lecsorgott 10 perces szünetekkel...

 

dsc_0002.jpg

Főző Miklós X

 

 

 

dsc_0096.jpg

Eszter Imre X

 

 

dsc_0033.jpg

Ács István munkái

 

dsc_0074.jpg

Kasza Imre, Csikós Tibor, Bokor Botond munkái

 

 

 

huset.jpg

Molnár Attila munkája

 

 

xart2014.027.--kopia-.jpg

Bánovits András digitális munkája

 

bokor-botond-x.jpg

Bokor Botond olajfestménye

 

 

dsc_0081.jpg

Csikós Tibor X csomagolások

 

 

dsc_0104.jpg

Urbán Attila performance-ának részletei

 

 

dsc_0024.jpg

Perspektív kép a kiállítás bejáratáról. Az előtérben Főző Miklós szobra, Bánovits András, Molnár Attila, Ács István, és jobbról Sziráki Endre munkáival